عوارض اسلیو معده و راهکار های پیشگیری
جراحی اسلیو معده نوعی جراحی لاغری است که به روش لاپاراسکوپی انجام می شود. عوارض جراحی اسلیو معده اگر توسط جراح متخصص چاقی و لاپاروسکوپی پیشرفته انجام شود به حداقل می رسد. اما انجام عمل جراحی توسط جراح بی تجربه یا استفاده از مواد مصرفی و تجهیزات بی کیفیت و همچنین عدم رعایت دستورات جراح می تواند منجر به عوارضی شود که در ادامه توضیح داده شده است.
هر عملی عوارض احتمالی دارد!
قبل از بحث در مورد مضرات یا عوارض اسلیو معده، اجازه دهید یک موضوع مهم و ناگفته را توضیح دهیم. در مورد تمام عمل های جراحی، چه ساده ترین آنها با حداقل تهاجم و چه پیچیده ترین آنها با حداکثر تهاجم، مفهومی به نام عوارض احتمالی وجود دارد.عوارض احتمالی به این معنی است که طیف وسیعی از مشکلات ممکن است بعد از عمل ایجاد شود، اما اینکه آیا این مشکلات به صورت قطعی در افراد بروز پیدا می کنند، مشخص نیست و فقط به احتمالات مربوط می شود.
یعنی ممکن است عارضه مذکور رخ دهد یا اصلاً رخ ندهد. مثلاً وقتی گفته می شود یکی از عوارض احتمالی جراحی بینی، آسیب به گیرنده های بویایی است، به این معناست که در برخی افراد ممکن است این گیرنده های عصبی حین انجام عمل جراحی، آسیب ببینند، اما در عمل اکثر بیماران چنین چیزی را تجربه نمی کنند. عوارض جراحی اسلیو نیز از این قاعده مستثنی نیست.
همین امر در مورد عوارض جانبی جراحی اسلیو نیز صدق می کند. مثلاً وقتی می گوییم عوارض اسلیو معده این ۱۰ مورد است یعنی بحث احتمال بروز یا عدم بروز این عوارض است و همه ی افرادی که مورد جراحی لاغری قرار می گیرند، این ۱۰ عارضه را تجربه نمی کنند. برعکس، اگر همه چیز به خوبی پیش برود، و بیمار زمینه ی خاصی نداشته باشد، شاید هیچ یک از این عوارض رخ ندهد.
علاوه بر این، انتخاب یک جراح حرفه ای و با تجربه که در بیمارستانی مجهز عمل می کند از دیگر مواردی است که به موفقیت عمل بسیار کمک می کند. پیروی از توصیه های دکتر کبیری زاده، برای دوره نقاهت و پس از آن نیز می تواند به میزان قابل توجهی عوارض جراحی اسلیو معده را کاهش دهد.
درصد بروز عوارض اسلیو معده در دنیا و ایران چقدر است؟
میزان کلی عوارض اسلیو معده به طور کلی حدود ۱۰٪ است که تنها ۰٫۳٪ آن، میزان مرگ و میر است. این بدان معنی است که حدود ۱۰٪ از همه افرادی که این روش را انجام می دهند، عوارض جزئی تا متوسط را تجربه می کنند و کمتر از ۰٫۳٪ ممکن است مرگ اتفاق بیافتد،که کمتر از نیم درصد است. این احتمال بسیار اندک با در نظر گرفتن چاقی و خطرات و مرگ زودرس (دور از جونتون) در اثر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و کبد چرب و غیره، وجود دارد ناچیز است.
یادآور می شویم دکتر کبیری زاده تاکنون بیش از ۵۰۰۰ عمل جراحی کاهش وزن انجام داده اند که درصد عوارض، بسیار کمتر از میانگین محتمل جهانی بوده است. شما می توانید تجربه ی بیماران دکتر کبیری زاده جراح چاقی را در صفحه اینستاگرام، در هایلایت استوری ها، تحت عنوان تجربه ی بیماران مشاهده کنید.
۲ رویداد مهمی که در اسلیو معده رخ می دهد عبارت اند از:
۱٫در جراحی اسلیو حدود ۸۰ درصد معده برداشته می شود و معده جدیدی به شکل و اندازه موز باقی می ماند. کاهش اندازه معده مقدار غذایی که فرد می خورد را محدود می کند. یکی از مهمترین عوارضی که بیماران از آن شکایت می کنند، ناتوانی در پرخوری و سریع غذا خوردن است. اگر دقیق تر به موضوع نگاه کنیم متوجه این موضوع می شویم که این یک عارضه نیست. بلکه راهکاری برای کنترل پرخوری و کاهش وزن است.
۲٫یکی دیگر از عوارض این جراحی، ایجاد تغییرات هورمونی است، که نهایتا تغییرات این هورمون ها به کاهش وزن کمک می کنند. این تغییرات هورمونی همچنین در بهبود بیماری های مرتبط با چاقی مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی موثر باشد.
عوارض اسلیو معده در صورت عدم انتخاب جراح چاقی با تجربه
برخی دیگر از عوارض اسلیو معده که بیشتر به دلیل عدم تسلط بر روش انجام جراحی چاقی و یا استفاده از تجهیزات لاپاروسکوپی بی کیفیت است:
نشتی در خط منگنه
پس از برداشتن قسمت بزرگی از معده، با استفاده از دستگاه مخصوصی (به نام منگنه) که دو ردیف منگنه فلزی به جا می گذارد، که باعث جدا شدن قسمت اضافی معده و ایجاد اتصالات جدید می شود. اگر این عمل به درستی انجام نشود یا از منگنه های خوب استفاده نشود (برای صرفه جویی در هزینه)، ممکن است خط منگنه نشت کند و خطر پریتونیت، عفونت و آبسه وجود داشته باشد.
در این شرایط بیمار نیاز به مراقبت جدی دارد و در صورت عدم کنترل عفونت می تواند کشنده باشد.
راهکار دکتر کبیری زاده برای مقابله با نشتی در اثر اسلیو معده
حین جراحی:
برای اجتناب از این عارضه بعد از پایان عمل دکتر کبیری زاده، معده ی جدید را دوباره بخیه می زند. به این صورت احتمال وجود نشتی به کمترین میزان خود می رسد. علاوه بر دوختن دوباره ی معده بعد از منگنه کردن معده، تست نشتی به روش MBT با ماده ی رنگی و بدون ضرر متیلن بلو انجام می شود. این تست به این صورت است که مایع رنگی توسط تکنسین بیهوشی، به دستور جراح به لوله ی گوارش فرد وارد می شود. سپس دکتر کبیری زاده توسط دوربین تمامی قسمت های مورد بررسی را با هدایت دوربین دقیق بررسی می کند. به این صورت احتمال وجود هرگونه نشتی حین جراحی بررسی می شود و به حداقل می رسد. البته نشتی می تواند علل دیگری نیز داشته باشد که در یک مطلب جداگانه آن را بررسی خواهیم کرد.
بعد از جراحی:
بعد از اینکه مورد جراحی اسلیو معده قرار گرفتید، یک شب در بیمارستان تحت نظر و مراقبت هستید. در صورت گزارش کوچک ترین تغییرات غیر قابل انتظار، مراتب به پزشک گزارش می شود و فورا برای بررسی اقدام می شود. بعد از ترخیص فرد از بیمارستان در فردا ی عمل، مراقبت های بعد از عمل و آموزش های مربوط به آن، از طریق بروشوری که در اختیار شما قرار می گیرد، ارائه می شود، به این صورت شما در جریان علائم هشدار دهنده قرار می گیرید و نسبت به بروز آن ها آگاه می شوید. آگاهی شما از این علائم و واکنش سریع در جهت بررسی وجود هرگونه مشکل بعد از جراحی چاقی بسیار پر اهمیت است.
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
از آنجایی که در جراحی اسلیو معده هیچ تغییری در روده و سطوح جذب ایجاد نمی شود، (برخلاف جراحی بای پس معده) بیمار از کمبود ویتامین ها و مواد معدنی رنج نمی برد. البته کمبود ویتامین D در افراد دارای اضافه وزن بسیار شایع است، بنابراین بهتر است از مولتی ویتامین به صورت روزانه استفاده کنید.
اگرچه عارضه کمبود ویتامین پس از جراحی اسلیو معده بسیار نادر است، اما اغلب به بیماران توصیه می شود که در فواصل زمانی منظم آزمایش خون انجام دهند. به صورت روتین، دکتر کبیری زاده از بیماران خود می خواهد برای اطمینان از وضعیت سلامت خود، یک ماه بعد از عمل، ۳ ماه بعد از عمل، ۶ماه بعد از عمل جراحی چاقی، ۱ سال بعد از جراحی چاقی برای ویزیت و تجویز چکاپ های دوره ای مراجعه داشته باشند.
ریزش مو و شدت آن در انواع روش های جراحی چاقی
چرا کاهش وزن با ریزش مو همراه است؟
در اکثر روش های لاغری شاهد ریزش جزئی مو هستیم. به عنوان مثال عمل اسلیو معده و عمل بای پس معده دو نمونه از عمل هایی هستند که برخی از بیماران پس از انجام آنها دچار ریزش مو می شوند. دو دلیل مهم، ریزش مو در این دو عمل بیشتر از روش های دیگر است:
اول این که در مقایسه با سایر روش های جراحی لاغری، افراد با انجام جراحی اسلیو معده و بای پس معده، سریعتر وزن کم می کنند.
نتایج تحقیقات اخیر نشان می دهد که دو عامل بسیار مهم، استرس فیزیکی و کاهش وزن سریع، می تواند منجر به تغییر در نحوه و الویت انتقال مواد مغذی به اندام های حیاتی تر مانند مغز، کلیه ها، کبد و غیره شود.
یعنی بعد از جراحی چاقی، بدن وارد یک مکانیزم دفاعی می شود و بیشتر مواد مغذی به حیاتی ترین اندام ها منتقل می شود. به نظر شما سلامت مغز مهمتر است یا سلامت مو؟ وقتی بدن کمبود مواد مغذی دارد، غذای بیشتری باید به مغز برود یا مو؟
شاید برای ما، مو به دلایل زیبایی مهم باشد. اما مطمئناً حفظ سلامت بدن در چنین شرایطی اهمیت بیشتری دارد.
بنابراین به عنوان یکی از عوارض کاهش قابل توجه وزن، رشد مو به طور موقت کاهش یافته و پس از مدتی به حالت طبیعی باز می گردد. در بیشتر موارد ریزش مو حدود ۳ تا ۵ ماه پس از عمل اتفاق می افتد. با گذشت زمان، ریزش مو کاهش می یابد و در نهایت متوقف می شود. به عبارت دیگر در طول زمان با تامین ویتامین ها و مواد معدنی ضروری، بدن از حالت تدافعی خارج می شود.
افتادگی شل شدگی پوست
خطر افتادگی و افتادگی پوست با کاهش وزن شدید به هر روشی مانند رژیم و ورزش و جراحی چاقی وجود دارد. برای درک بهتر از آن، می توان گفت پوست افراد مانند لباس هایی که بعد از کاهش وزن زیاد گشاد می شوند، برای فردی که کاهش وزن قابل توجه داشته است، گشاد می شود. هیچ راهی برای تعیین شدت این مشکل برای بیمار قبل از جراحی اسلیو معده وجود ندارد. در این زمینه سن، جنس، ورزش، سرعت کاهش وزن و خاصیت ارتجاعی پوست نقش اساسی دارند.
علاوه بر آن، راهکار های تغذیه ای و ورزش حین کاهش وزن، می تواند این عارضه ی طبیعی را تا حد زیادی کنترل کند.
نهایتا بعد از یک سال از انجام عمل جراحی چاقی و رسیدن به وزن ایده آل، می توانید برای انجام جراحی ابدومینوپلاستی توسط دکتر کبیری زاده برنامه ریزی داشته باشید.
با کمک جراحی های زیبایی مانند ابدومینوپلاستی می توان مشکلات افتادگی و افتادگی پوست را برطرف کرد.
چگونه از عوارض اسلیو معده جلوگیری کنیم؟
جراحی اسلیو معده مانند بسیاری از جراحی های دیگر دارای عوارضی است که با رعایت نکاتی می توان این عوارض را به حداقل رساند.
از رژیم غذایی توصیه شده توسط جراح و متخصص تغذیه استفاده کنید.
رژیم غذایی بعد از جراحی اسلیو معده، در پنج هفته ی ابتدا بعد از عمل می بایست رعایت شود. در هفته ی اول بعد از جراحی اسلیو معده، رژیم غذایی به مایعات رقیق محدود می شود.
از هفته ی بعد (هفته دوم) بیمار می تواند از مایعات غلیظ تری استفاده کند. از هفته ی سوم بعد از جراحی اسلیو معده، خوردن وعده های کوچک غذای له شده یا پوره شده شروع می شود. حتی پس از اینکه بیمار توانایی و اجازه خوردن غذای غیر خالص را پیدا کرد، مقدار کالری دریافتی او باید به شدت کاهش یابد، زیرا معده جدید بسیار کوچکتر است و دیگر ظرفیت قبلی را ندارد. بیمار باید در هر وعده مقدار کمی غذا بخورد، لقمه های کوچک و غذا را خوب بجود و آهسته بلع را انجام دهد.
سریع و حجیم خواری باعث ایجاد عوارضی مانند تهوع و استفراغ و دل درد می شود.
مراقبت مناسب از محل بخیه
دکتر کبیری زاده به شما توصیه کند تا ۴۸ ساعت پس از جراحی از دوش گرفتن خودداری کنید و تا ۶ هفته از رفتن به وان، استخر و جکوزی خودداری کنید. پانسمان باید تا ۴۸ ساعت پس از جراحی کاملاً خشک باشد. دستورالعمل های پزشک خود را برای تمیز کردن جای زخم ها و بخیه ها را پیروی کنید. مدیریت زخم یکی از مهمترین نکات مراقبتی بعد از اسلیو معده است.
فعالیت بدنی منظم و سبک داشته باشید
جراح در مورد تغییر سبک زندگی بیمار بعد از جراحی اسلیو معده، توصیه هایی به بیمار می کند که می تواند تجربه ی بیمار از عوارض بعد از عمل و کیفیت کاهش وزن وی را کنترل کند. یکی از این موارد ورزش بعد از جراحی اسلیو معده است. این موضوع نقش بسیار مهمی در بالا بردن کیفیت کاهش وزن و جلوگیری از افتادگی پوست دارد. پس از جراحی اسلیو معده، مدت زیادی طول نمی کشد که از رختخواب خارج شده و شروع به راه رفتن کنید. با این حال، شما باید برای مدتی از فعالیت بدنی شدید خودداری کنید. بهتر است از هفته ی سوم بعد از عمل شروع به پیاده روی کنید.
انتخاب سبک تغذیه سالم
بعد از انجام جراحی اسلیو معده این امکان را به دست آورده اید، که با توجه به معده ی جدید و کم اشتها بودن، دور از وسوسه هایی که قبل از عمل برای شما وجود داشته است، عادات غذایی جدید و سالمی را برای خود ایجاد کنید. به این ترتیب هیچ موقع نگرانی راجع بازگشت مجدد به وزن قبلی خود نخواهید داشت.
اشتراک ها: آمبولی ریه بعد از جراحی - وبسایت رسمی دکتر یاسر کبیری زاده
اشتراک ها: اسلیو بهتر است یا بایپس معده؟ بهترین جراح چاقی ایران دکتر یاسر کبیری زاده
اشتراک ها: بالون معده - دکتر یاسر کبیری زاده
اشتراک ها: بهترین جراح اسلیو معده - دکتر یاسر کبیری زاده