چاقی
چاقی یک بیماری پیچیده است که شامل مقدار ذخیره شده ی بیش از حد چربی در بدن می شود. چاقی فقط یک مشکل زیبایی نیست. این یک مشکل پزشکی است که خطر ابتلا به سایر بیماری ها و مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت، فشار خون بالا و انواع خاصی از سرطان را افزایش می دهد.
دلایل زیادی وجود دارد که چرا برخی افراد کاهش وزن را دشوار می دانند. چاقی معمولاً توسط عوامل ژنتیکی، فیزیولوژیکی و محیطی همراه با رژیم غذایی، فعالیت بدنی و انتخاب های ورزشی ایجاد می شود.
خبر خوب این است که حتی کاهش وزن ساده می تواند مشکلات سلامتی مرتبط با چاقی را بهبود بخشد یا از آن جلوگیری کند. رژیم غذایی سالم، افزایش فعالیت بدنی و تغییرات رفتاری می تواند به کاهش وزن کمک کند. داروهای تجویزی و رژیم غذایی ورزش و جراحی چاقی، از روش های کاهش وزن برای درمان چاقی هستند.
آیا شما مبتلا به چاقی هستید؟
شاخص توده بدنی اغلب برای تشخیص میزان چاقی استفاده می شود. برای محاسبه بی ام آی، وزن را بر حسب کیلوگرم را بر مجذور قد خود تقسیم کنید. در صفحه ی نخست وبسایت رسمی دکتر کبیری زاده می توانید با استفاده از محاسبه گر بی ام آی ، بی ام آی خود را محاسبه کنید.
وضعیت وزن BMI
کمتر از ۱۸٫۵ کم وزن است
۱۸٫۵-۲۴٫۹ طبیعی است
۲۵٫۰-۲۹٫۹ اضافه وزن
چاقی ۳۰٫۰ و بالاتر.
بسیاری از پزشکان برای کمک به تصمیم گیری در مورد درمان، دور کمر افراد را اندازه گیری می کنند. مشکلات سلامتی مرتبط با وزن در مردان با دور کمر بیش از ۴۰ اینچ (۱۰۲ سانتی متر) و در زنان با دور کمر بیش از ۳۵ اینچ (۸۹ سانتی متر) شایع تر است.
دلایل
اگرچه تأثیرات ژنتیکی، رفتاری، متابولیک و هورمونی بر وزن بدن وجود دارد، چاقی زمانی رخ میدهد که کالری بیشتری نسبت به کالری دریافتی از طریق فعالیتهای عادی روزانه و ورزش دریافت کنید. بدن شما این کالری های اضافی را به عنوان چربی ذخیره می کند.
در ایران، رژیم غذایی اکثر مردم کالری بسیار بالایی دارد – به علت استفاده از غذاهای فست فود و نوشیدنی های پر کالری. افراد چاق ممکن است قبل از احساس سیری کالری بیشتری بخورند، زودتر احساس گرسنگی کنند یا به دلیل استرس یا اضطراب بیشتر غذا بخورند.
بسیاری از افرادی که در کشورهای غربی زندگی می کنند، در مشاغلی کار می کنند که فعالیت بدنی کمتری دارند، بنابراین امکان سوزاندن کالری زیادی در محل کار ندارند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، فعالیتهای روزانه نیز کالری کمتری مصرف میکنند، به لطف امکاناتی مانند کنترل از راه دور، پله برقی، خرید و بانکداری آنلاین.
چرا چاقی سلامتی ما را تهدید می کند؟
چاقی معمولاً ناشی از ترکیبی از علل و شرایط مستعدکننده است:
زمینه ی ژنتیکی خانوادگی
ژن هایی که از والدین خود به ارث می برید ممکن است بر میزان ذخیره چربی بدن و محل توزیع آن تأثیر بگذارد. ژنها همچنین ممکن است در میزان کارآمدی بدن شما برای تبدیل غذا به انرژی تاثیر قابل توجهی داشته باشند. این تاثیرات ناشی از چگونگی تنظیم اشتهای شما و چگونگی سوزاندن کالری طی فعالیت های مختلف است.
چاقی معمولا در خانواده ها دیده می شود. این فقط به خاطر ژن های مشترک آنها نیست. اعضای یک خانواده معمولا تمایلات و عادات تغذیه ای مشابه دارند.
انتخاب های سبک زندگی
رژیم غذایی ناسالم
رژیم غذایی پر کالری، کمبود میوه و سبزیجات، مملو از غذاهای ناسالم، مملو از نوشیدنی های پرکالری و وعده های سنگین، همگی به افزایش وزن کمک می کنند.
کالری نوشی
افراد می توانند کالری زیادی را بدون احساس سیری بنوشند. یکی از پر کالری ترین مایعات الکل است. سایر نوشیدنیهای پرکالری مانند نوشابههای شیرین نیز میتوانند به افزایش وزن کمک کنند.
بی حالی اگر سبک زندگی کم تحرکی دارید، به راحتی می توانید کالری بیشتری در روز دریافت کنید که از طریق ورزش و فعالیت های روزمره می سوزانید. نگاه کردن به صفحه نمایش رایانه، تبلت و گوشی یک فعالیت کم تحرک است. تعداد ساعات سپری شده در مقابل صفحه نمایش ارتباط نزدیکی با افزایش وزن دارد.
برخی بیماری ها و داروها
در برخی از افراد، چاقی را می توان به دلیل پزشکی، مانند سندرم پرادر-ویلی، سندرم کوشینگ و سایر شرایط نسبت داد. مشکلات پزشکی مانند آرتریت نیز می تواند منجر به کاهش فعالیت شود که نهایتا منجر به افزایش وزن شود.
برخی از داروها اگر از طریق رژیم غذایی یا فعالیت جبران نشوند می توانند منجر به افزایش وزن شوند. این داروها شامل برخی از داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد تشنج، داروهای دیابت، داروهای ضد روان پریشی، محرک ها و مسدودکننده های بتا می باشد.
مسائل اجتماعی و اقتصادی موثر بر چاقی
عوامل اجتماعی و اقتصادی با چاقی مرتبط هستند. اگر مناطق امنی برای پیاده روی یا ورزش ندارید، اجتناب از چاقی دشوار است. به همین ترتیب، ممکن است روشهای سالم آشپزی را یاد نگرفته باشید یا به غذاهای سالم دسترسی نداشته باشید.
علاوه بر این، افرادی که با آنها وقت می گذرانید ممکن است بر وزن شما تأثیر بگذارند – اگر دوستان یا اقوام چاق داشته باشید، احتمال چاق شدن شما بیشتر است.
سن
چاقی ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد، حتی در کودکان خردسال. اما با افزایش سن، تغییرات هورمونی و سبک زندگی کمتر فعال خطر چاقی را افزایش می دهد. علاوه بر این، با افزایش سن، میزان ماهیچههای بدن کاهش مییابد. به طور کلی کاهش توده عضلانی منجر به کاهش متابولیسم می شود. این تغییرات همچنین نیاز کالری را کاهش می دهد و می تواند اجتناب از اضافه وزن را دشوارتر کند. اگر آگاهانه آنچه را که می خورید کنترل نکنید و با افزایش سن از نظر بدنی فعال تر نشوید، احتمالا وزن اضافه خواهید کرد.
بارداری
افزایش وزن در دوران بارداری با توجه به تغییرات هورمونی و فیزیولوژیک بدن شایع است. برخی از زنان پس از تولد نوزاد، کاهش این وزن را دشوار می دانند. این افزایش وزن ممکن است به ایجاد چاقی در زنان کمک کند.
ترک سیگار
ترک سیگار اغلب با افزایش وزن همراه است. و برای برخی می تواند منجر به افزایش وزن به حدی شود که به عنوان چاق طبقه بندی شوند. این اغلب زمانی اتفاق می افتد که افراد از غذا برای مقابله با ترک سیگار استفاده می کنند. با این حال، در دراز مدت، ترک سیگار همچنان می تواند بیشتر از ادامه سیگار برای سلامتی شما مفید باشد. پزشک می تواند به شما در جلوگیری از افزایش وزن بعد از ترک سیگار کمک کند.
کمبود خواب
عدم خواب کافی یا خواب زیاد می تواند منجر به تغییراتی در هورمون ها شود که اشتها را افزایش می دهد. همچنین ممکن است هوس غذاهای پر کالری و کربوهیدرات داشته باشید که می تواند به افزایش وزن کمک کند.
فشار های روحی
بسیاری از عوامل خارجی که بر خلق و خو و تندرستی تأثیر می گذارند ممکن است در چاقی نقش داشته باشند. مردم اغلب در مواجهه با موقعیت های استرس زا به دنبال غذاهای پرکالری هستند.
فلور نرمال( باکتری های روده ) تحت تأثیر آنچه می خورید قرار می گیرند و تغییر می کنند. ممکن است در افزایش وزن یا مشکل در کاهش وزن نقش داشته باشند.
حتی اگر یک یا چند مورد از این عوامل خطر را داشته باشید، به این معنا نیست که سرنوشت شما چاق شدن است. شما می توانید با اکثر عوامل خطر از طریق رژیم غذایی، فعالیت بدنی، ورزش و تغییرات رفتاری مقابله کنید.
چاقی دشمن سلامتی!
افرادی که چاق هستند بیشتر احتمال دارد به تعدادی از مشکلات سلامتی جدی مبتلا شوند، از جمله:
بیماری های قلبی و سکته های مغزی:
چاقی احتمال ابتلا به فشار خون بالا و سطوح غیرطبیعی کلسترول را که از عوامل خطر بیماری قلبی و سکته هستند، بیشتر می کند.
دیابت نوع ۲:
چاقی می تواند بر نحوه استفاده بدن از انسولین برای کنترل سطح قند خون تأثیر بگذارد. این امر خطر مقاومت به انسولین و دیابت را افزایش می دهد.
انواع خاصی از سرطان:
چاقی ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم، دهانه رحم، آندومتر، تخمدان، سینه، روده بزرگ، رکتوم، مری، کبد، کیسه صفرا، پانکراس، کلیه و پروستات را افزایش دهد.
مشکلات گوارشی:
چاقی خطر سوزش سر دل، بیماری کیسه صفرا و مشکلات کبدی را افزایش می دهد.
آپنه خواب:
افرادی که چاق هستند بیشتر در معرض ابتلا به آپنه خواب هستند، یک اختلال بالقوه جدی که در آن تنفس متوقف می شود و به طور مکرر در طول خواب شروع می شود.
پوکی استخوان:
چاقی علاوه بر افزایش التهاب در بدن، استرس روی مفاصل تحمل کننده وزن را افزایش می دهد. این عوامل ممکن است منجر به عوارضی مانند پوکی استخوان شود.
کاهش کیفیت زندگی:
چاقی می تواند کیفیت کلی زندگی را کاهش دهد. ممکن است نتوانید فعالیت های بدنی که قبلاً از آن لذت می بردید، انجام دهید. چاقی می تواند به عنوان یک عامل موثر در کاهش اعتماد به نفس افراد، باعث شود از مکان های عمومی دوری کنید. افراد چاق ممکن است تبعیض و تحقیر را تجربه کنند.
سایر مسائل مرتبط با وزن که ممکن است بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد عبارتند از:
افسردگی
ناتوانی
احساس خجالت
عدم اعتماد به نفس
انزوای اجتماعی
کاهش پشتکار
درمان چاقی
هدف از درمان چاقی دستیابی و حفظ وزن سالم است. این امر سلامت کلی را بهبود می بخشد و خطر ابتلا به عوارض مرتبط با چاقی را کاهش می دهد.
ممکن است لازم باشد با تیمی از متخصصان سلامت – از جمله یک متخصص تغذیه، مشاور رفتاری یا متخصص چاقی – کار کنید تا به شما در درک و ایجاد تغییراتی در عادات غذایی و فعالیت خود کمک کند.
همه برنامه های کاهش وزن نیاز به تغییر در عادات غذایی و افزایش فعالیت بدنی دارند. روش های درمانی مناسب برای شما به میزان چاقی، سلامت عمومی و تمایل شما برای شرکت در برنامه کاهش وزن بستگی دارد.
تغییرات رژیم غذایی
کاهش کالری و انجام عادات غذایی سالم برای غلبه بر چاقی حیاتی است.
اگرچه ممکن است در ابتدا به سرعت وزن کم کنید، اما کاهش وزن مداوم در دراز مدت، ایمن ترین راه برای کاهش وزن و بهترین راه برای حفظ دائمی وزن است.
تغییرات رژیم غذایی برای درمان چاقی عبارتند از:
کالری را کاهش دهید. کلید کاهش وزن این است که کالری دریافتی خود را کاهش دهید. اولین قدم این است که عادت های معمول خوردن و آشامیدن خود را مرور کنید تا ببینید معمولاً چه مقدار کالری مصرف می کنید و چطور می توانید آن را کاهش دهید. شما و پزشکتان می توانید تعیین کنید که برای کاهش وزن روزانه چه مقدار کالری باید بخورید.
احساس سیری هنگام کم خوردن برخی از غذاها – مانند دسرها، چربی ها و غذاهای فرآوری شده – حاوی کالری زیاد برای حجم کوچکی از آن ها هستند. در مقابل، میوه ها و سبزیجات حجم بیشتری از معده را با کالری کمتر فراهم می کنند.
با خوردن غذا با حجم بالا و کالری کمتر، احساس گرسنگی را کاهش میدهید.
کالری کمتری دریافت میکنید و احساس بهتری نسبت به وعدهی غذایی خود دارید، که به میزان رضایت کلی شما کمک میکند.
انتخاب های غذایی سالمی داشته باشید.
برای سالمتر کردن رژیم غذایی خود، از غذاهای گیاهی مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید. همچنین روی منابع پروتئین بدون چربی – مانند لوبیا، عدس و سویا – و گوشت بدون چربی تمرکز کنید. اگر ماهی دوست دارید، سعی کنید دو بار در هفته از ماهی استفاده کنید. مصرف نمک و شکر
را محدود کنید.
مقدار کم چربی بخورید و مطمئن شوید که از منابع مفید برای قلب مانند روغن زیتون، کانولا و آجیل تامین می شود.
محدود کردن برخی غذاها و رژیم های غذایی خاص، مقدار یک گروه غذایی خاص را محدود می کند، مانند غذاهای پر کربوهیدرات یا غذاهای پرچرب.
محدود کردن یا حذف کامل نوشیدنی ها با شیرین کننده های مصنوعی نقطه ی خوبی برای شروع کاهش کالری است.
به همین ترتیب، ممکن است در یک رژیم غذایی شدید وزن کم کنید، اما احتمالاً زمانی که آن رژیم را متوقف کنید، با سرعت بیشتری بازگردد. برای کاهش وزن – و حفظ آن – باید عادات غذایی سالمی را اتخاذ کنید که بتوانید در طول زمان آن را حفظ کنید. برای افرادی که میزان اضافه وزن بالایی دارند، مسیر سخنی برای کاهش وزن با رژیم غذایی در پیش دارند.
رعایت و پایبندی به رژیم غذایی در طول زندگی افراد به اراده، برنامه ریزی و انگیزه ی زیادی نیاز دارد.
با در نظر گرفتن فاکتور زمان برای اکثر افراد مبتلا به بیماری چاقی با بی ام آی ۳۲ به بالا بهترین راه حل درمان قطعی چاقی، جراحی باریاتریک می باشد.
ورزش و فعالیت بدنی
افزایش فعالیت بدنی یا ورزش بخشی ضروری از درمان چاقی است:
ورزش کردن. افراد چاق حداقل به ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در هفته نیاز دارند تا از افزایش وزن جلوگیری کنند یا کاهش وزن متوسطی داشته باشند. ممکن است نیاز داشته باشید که با بهبود استقامت و تناسب اندام، به تدریج مقدار ورزش را افزایش دهید.
تغییر رفتار
یک برنامه اصلاح رفتار می تواند به شما در ایجاد تغییرات در سبک زندگی و کاهش وزن و حفظ آن کمک کند. اقداماتی که باید انجام دهید شامل بررسی عادات فعلی شما برای عوامل، عوامل استرس زا یا موقعیت هایی است که ممکن است در چاقی شما نقش داشته باشد.
داروهای کاهش وزن ( قرص های لاغری، دمنوش های لاغری و … )
داروهای کاهش وزن باید همراه با رژیم غذایی، ورزش و تغییرات رفتاری و تحت نظر پزشک استفاده شوند. قبل از انتخاب دارویی برای شما، پزشک سابقه سلامتی شما و همچنین عوارض جانبی احتمالی را بررسی می کند. این داروها برای افراد با اضافه وزن بیشتر از ۷ الی ۸ کیلو مناسب نیستند. زیرا که استفاده ی طولانی مدت از آنها می تواند عوارضی را برای فرد فراهم کند.
رایج ترین داروهای مورد تایید FDA برای درمان چاقی عبارتند از:
بوپروپیون-نالترکسون (Contrave)
لیراگلوتاید (Saxenda)
اورلیستات (Alli، Xenical)
فنترمین – توپیرامات (Qsymia)
استفاده از این دارو ها برای کاهش وزن با عوارضی همراه است. از آن جایی که هیچکدام از این دارو ها مشکل چاقی را به صورت ریشه ای درمان نمی کنند، مدتی بعد از قطع مصرف این داروهای لاغری، به سرعت وزنی که از دست داده اید را به دست می آورید. علاوه بر آن این دارو ها برای استفاده های طولانی مدت، عوارض بسیار زیادی را به همراه خواهند داشت.
داروهای کاهش وزن ممکن است برای همه موثر نباشند و اثرات آنها ممکن است به مرور زمان از بین برود. هنگامی که مصرف یک داروی کاهش وزن را متوقف می کنید، ممکن است مقدار زیادی یا تمام وزنی را که از دست داده اید دوباره به دست آورید.
روش های کم تهاجم برای درمان چاقی
این نوع روش ها نیازی به برشی های گسترده روی پوست ندارند. بلکه از طریق برش های کوچک و از طریق استفاده از تجهیزات لاپاروسکوپی دوربین و مانیتور توسط جراح انجام می شود. همچنین به عنوان جراحی چاقی شناخته می شود، جراحی کاهش وزن مقدار غذایی را که می توانید به راحتی بخورید محدود می کند یا جذب غذا و کالری را کاهش می دهد. رویه های رایج عبارتند از:
عمل اسلیو معده.
این روش شامل کاهش حجم معده از طریق خارج کردن حدود ۸۰ درصد از حجم معده ی بزرگ فرد با اضافه وزن بالا است.
به این ترتیب مقدار غذا و مایعی است که معده می تواند در یک زمان نگه دارد کاهش می یابد و فرد با مصرف مقادیر کم غذا(دو قاشق برنج) احساس سیری می کند. با گذشت زمان، خوردن و نوشیدن کمتر به کاهش وزن افراد عادی کمک می کند. این جراحی نسبت به جراحی بای پس معده از پیچیدگی کمتری برخوردار است. عوارض اسلیو معده را از اینجا بخوانید.
عمل بالون معده
در این روش پزشکان یک بالون کوچک را در معده قرار می دهند. سپس بالون با آب پر می شود تا فضای معده کاهش یابد، بنابراین با خوردن غذای کمتر احساس سیری خواهید کرد. بعد از اینکه روند کاهش وزن کامل شد بالن خارج می شود. امروزه این روش انجام جراحی چاقی در کشور های پیشرفته انجام نمی شود.
عمل باند قابل تنظیم معده
در این روش یک نوار بادی معده را به دو قسمت جیب مانند جدا می کند. جراح نوار را مانند یک کمربند محکم میکشد تا یک کانال کوچک بین دو سینوس ایجاد کند. نوار از باز شدن دهانه جلوگیری می کند و به طور کلی طوری طراحی شده است که به طور دائم در جای خود بماند.
عمل بای پس معده
در بای پس معده Roux-en-Y، جراح یک کیسه کوچک در قسمت فوقانی معده ایجاد می کند. سپس روده کوچک زیر معده اصلی به فاصله کوتاهی بریده شده و به کیسه جدید متصل می شود. غذا و مایعات مستقیماً از کیسه به این قسمت روده می ریزند و قسمت اعظم معده را دور می زنند. کاهش وزن موفقیت آمیز پس از جراحی به تعهد شما برای ایجاد تغییرات مادام العمر در عادات غذایی و ورزش بستگی دارد.
یکی از سوالات متداول افراد راجع به بازگشت وزن بعد از جراحی چاقی است. با کلیک روی متن رنگی (لینکدار) راجع به این موضوع بیشتر بدونید.
سایر درمان ها
سایر درمان های چاقی عبارتند از:
هیدروژل ها
این کپسول های خوراکی که با نسخه در دسترس هستند، حاوی مولکول های کوچکی هستند که آب را جذب کرده و در معده متورم می شوند و به شما کمک می کنند احساس سیری کنید. کپسول ها قبل از غذا مصرف می شوند و به عنوان مدفوع از روده عبور می کنند.
انسداد عصب واگ
این پروسه شامل کاشت دستگاهی در زیر پوست شکم است که تکانه های الکتریکی متناوب را به عصب واگ شکمی می فرستد، که به مغز می گوید چه زمانی معده احساس خالی یا پر شدن می کند.
پرفیوژن معده
در این روش یک لوله از طریق شکم وارد معده می شود. بخشی از محتویات معده بعد از هر وعده غذایی تخلیه می شود.
اصلاح شیوه زندگی و درمان های خانگی
تلاشهای شما برای غلبه بر چاقی، اگر علاوه بر برنامه درمانی رسمی خود، از استراتژیهای خانگی نیز پیروی کنید، احتمال موفقیت بیشتری دارد. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
نسبت به وضعیت خود آگاهش کسب کنید.
آموزش در رابطه با چاقی می تواند به شما کمک کند تا در مورد علت چاق بودن و کارهایی که می توانید در مورد آن انجام دهید بیشتر بدانید. ممکن است برای کنترل و پایبندی به برنامه درمانی خود احساس قدرت بیشتری کنید. کتاب های معتبر را بخوانید و در مورد آن با پزشک یا درمانگر خود صحبت کنید.
اهداف واقع بینانه تعیین کنید.
زمانی که باید وزن زیادی کم کنید، ممکن است اهداف غیرواقعی مانند تلاش برای کاهش سریع وزن تعیین کنید. خودتان را برای شکست آماده نکنید. اهداف روزانه یا هفتگی را برای ورزش و کاهش وزن تعیین کنید. تغییرات کوچکی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید نه اینکه تغییرات شدیدی را انجام دهید که در درازمدت به آن عمل نمی کنید.
به برنامه درمانی خود پایبند باشید.
تغییر سبک زندگی که ممکن است سال ها با آن زندگی کرده باشید می تواند دشوار باشد. اگر متوجه شدید که فعالیت یا غذا خوردن شما در حال کاهش است، با پزشک، درمانگر یا سایر متخصصان تغذیه خود صادق باشید. شما می توانید برای ارائه ایده های جدید یا رویکردهای جدید با یکدیگر همکاری کنید.
از پشتیبانی استفاده کنید خانواده و دوستان خود را درگیر اهداف کاهش وزن خود کنید. اطراف خود را با افرادی احاطه کنید که از شما حمایت می کنند و به شما کمک می کنند، نه اینکه تلاش های شما را خراب کنند. مطمئن شوید که آنها درک می کنند که کاهش وزن چقدر برای سلامتی شما مهم است.
مسیر انجام جراحی چاقی و رسیدن به اندام ایده آل!
چاقی به عنوان یک بیماری شایع که افراد زیادی به آن مبتلا هستند و مشکلات متعدد جسمی و روحی را برای افراد ایجاد می کند می بایست مورد توجه قرار بگیرد. بی توجهی به به اضافه وزن زیاد و کنترل نشده در طول زمان مشکلات متعدد و هزینه های مالی و جانی آزار دهنده ای را برای افراد ایجاد می کند. انجام جراحی چاقی به عنوان راهکار درمان قطعی چاقی ، مورد نظر محققان و متخصصین قرار دارد. در این مطلب مسیر انتخاب جراحی چاقی ( اسلیومعده،بای پس معده) را برای شما مخاطبین گرامی قدم به قدم شرح خواهیم داد.
ما همواره در شبکه های اجتماعی مختلف(اینستاگرام،آپارات،فیس بوک و وبسایت) خود سعی در افزایش آگاهی افراد مراجعه کننده ، برای دستیابی به بهترین تصمیم و نتیجه گیری داشته ایم. بعد از اینکه فرد ، با کسب آگاهی و اطلاعات کلی ، تصمیم به بررسی جراحی چاقی به عنوان راه حل درمان چاقی کنترل نشده ی خود می گیرد، مراحلی را تا روز عمل طی می کند.
مراحل و مسیر قبل از جراحی چاقی
۱٫بررسی واجد شرایط بودن برای انجام جراحی چاقی
۲٫انتخاب روش انجام عمل و تجویز آزمایشات ، مشاوره ها و اندوسکوپی و سونوگرافی قبل از عمل
۳٫انجام ویزیت نهایی و تعیین نوبت عمل
برای انجام مشاوره از راه های ارتباطی ما استفاده کنید.
مرحله اول:بررسی واجد شرایط بودن برای جراحی
اولین قدم شما برای تعیین اینکه آیا واجد شرایط جراحی چاقی هستید یا خیر! محاسبه شاخص توده بدنی یا بی ام آی است. داشتن BMI بیشتر از ۳۵ یا بیش از ۳۰ با شرایط پزشکی خاص (ابتلا به کبد چرب،فشار خون،دیابت و بیماری های مرتبط با چاقی) ممکن است شما را واجد شرایط جراحی کاهش وزن کند.
آیا جراحی چاقی می تواند گزینه ی مناسبی برای شما باشد؟
شاخص توده بدنی (BMI) روش ترجیحی برای تعیین وزن یک بزرگسال بر اساس محاسبات مربوط به قد و وزن است. تحقیقات موسسه ملی بهداشت (NIH) نشان می دهد که BMI بین ۲۰٫۰ تا ۲۴٫۹ با کمترین خطر مرگ در بزرگسالان سالم و غیر سیگاری مرتبط است.
BMIابزاری است که برای تعیین اینکه آیا جراحی باریاتریک می تواند به عنوان یک راه حل برای درمان چاقی فرد مورد نظر مورد استفاده قرار بگیرد یا خیر استفاده می شود. کاهش وزن جراحی برای افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۳۵ دارند یا کسانی که BMI بالای ۳۰ دارند و مشکلات پزشکی مانند دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، بیماری قلبی، آپنه خواب و غیره دارند، در مناسب است.
.
مرحله بعدی: انتخاب روش عمل جراحی چاقی
شما BMI خود را محاسبه کردید و تشخیص دادید که ممکن است واجد شرایط جراحی چاقی باشید. عالی! قدم بعدی انتخاب روش کاهش وزن است که با توجه به شرایط شما ،برایتان مناسب است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گزینه های جراحی باریاتریک ارائه شده توسط دکتر کبیری زاده، به مرحله بعدی راه نمایی شوید.
انتخاب یک روش انجام جراحی چاقی کار پیچیده ای است!
تصمیم گیری برای انجام عمل جراحی کاهش وزن می تواند یک کار دشوار و استرس زا باشد. پس از تصمیم گیری برای انجام جراحی چاقی، وجود روش های مختلف جراحی کاهش وزن فکر شما را مشغول خواهد کرد.
کدام عمل جراحی را انجام بدهم؟اسلیو معده بهتر است یا بای پس معده؟حلقه و بوتاکس و روش های دیگر چطور؟ کدام روش عوارض کمتری دارد؟
این سوالات متعدد معمولا ذهن همه ی افراد متقاضی انجام جراحی های چاقی را به خود درگیر می کند.بهترین روش کاهش وزن برای شما به عوامل متعددی بستگی دارد: اهداف شما، توصیه جراح، وضعیت سلامت فعلی شما از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر انتخاب نوع جراحی چاقی ( اسلیومعده ، بای پس معده و …) می باشند. نهایتا با توجه به پیچیده بودن و حیاتی بودن ، انتخاب بهترین نوع عمل مناسب برای افراد ، مسئله ای نسبتا پیچیده است که باید با در نظر گرفتن عواملی که ذکر شد ، نهایتا توسط جراح انجام بشود.
در پاسخ به سوالاتی که در این مرحله از خودتان می پرسید، ما شما را به صفحه ی اینستاگرام رسمی دکتر کبیری زاده ارجاع می دهیم! در هایلایت استوری های صفحه اینستاگرام می توانید نظرات بیماران ، سوالات متداول و تجربیات افراد مختلف رو مشاهده کنید. علاوه بر آن از طریق راه های ارتباطی با ما ، می توانید سوالات خود را با مشاوران ما در میان بگذارید.
به طور کلی روش های معمول و تائید شده ی انجام جراحی چاقی به دو دسته تقصیم می شوند.دسته ی اول روش هایی هستند که باعث کاهش حجم معده و اشتها می شوند. (اسلیو معده، باند معده ، حلقه و …) دسته ی دوم عمل های جراحی محدود کننده ی جذب و حجم (انواع بای پس) می باشند که در مقالات جداگانه مفصل راجع به این روش ها صحبت کرده ایم.
اسلیو معده- روش های محدود کننده حجم معده
از میان روش های نام برده شده مانند حلقه و باند و غیره ، که محدود کننده ی حجم مواد غذایی دریافتی می باشند، اسلیو معده تائید شده از لحاظ عدم بازگشت و کارا بودن برای کاهش وزن قابل توجه می باشد. اسلیو، یک روش محدود کننده به شمار می آید که در نتیجه ی آن ، اشتها و حجم مواد غذایی دریافتی کاهش پیدا می کند. در این روش قسمت فوقانی معده نزدیک مری به طور عمودی حدود ۲-۱/۲ اینچ (۶ سانتی متر) منگنه می شود تا یک کیسه معده عمودی ایجاد شود. در نتیجه ی این عمل هورمون گرلین که مسئول ایجاد احساس گرسنگی است به شدت کاهش می یابد. فرد در نتیجه ی این عمل در هر وعده ی غذایی مقدار محدودی مواد غذایی را می تواند مصرف کند که نهایتا منجر به کاهش وزن قابل توجه فرد می شود.
روش محدود کننده حجم معده و کاهش جذب
جراحی بای پس معده (Roux-en-Y)
در سالهای اخیر، درک بهتر بالینی از روشهای ترکیبی از رویکردهای محدودکننده حجم و کاهش جذب مانند جراحی بای پس معده، انتخاب جراحی موثر کاهش وزن را برای بیماران افزایش داده است. بای پس معده روش های مختلفی دارد که از لحاظ نقطه ی اتصال روده و معده و مقداری از سطح جذب که از اصطلاحا دور زده می شود به عناوین مختلفی شناخته می شوند. (بای پس کلاسیک ، مینی بای پس ، ساسیج ، ساسی و غیره)
با کاهش سطح جذب، مخلوط شدن غذا با صفرا و شیره های لوزالمعده که به جذب مواد مغذی کمک می کنند، به تأخیر می افتد. این موضوع به علاوه ی احساس سیری زودرس ، باعث کاهش وزن و کاهش میل به پرخوری می شود. به طور کلی قدرت کاهش وزن در بای پس معده نسبت به اسلیومعده بیشتر است و در بی ام آی های ۴۵ به بالا و در صورت وجود بیماری های زمینه ای مانند دیابت نوع ۲ توسط جراح توصیه می شود.
مرحله بعدی: هزینه ی انجام جراحی چاقی و پوشش بیمه ای
انجام جراحی چاقی به عنوان یک راهکار درمانی ، هزینه هایی برای شما در بر خواهد داشت که عبارتند از:
هزینه انجام آزمایشات ، اندوسکوپی و سونوگرافی :
در صورتی که بیمه ی پایه (تامین اجتماعی ، نیروهای مسلح ، خدمات درمانی و غیره) و تکمیلی داشته باشین، هر کدام با توجه به نوع و سقف پرداخت خود این هزینه ها را به شما پرداخت می کنند. در صورتی که پوشش بیمه ای ندارید هزینه ها را به صورت آزاد پرداخت خواهید کرد.
هزینه تجهیزات لاپاروسکوپی و هزینه دستمزد جراح وهزینه ی بیمارستان :
در صورتی که تحت پوشش بیمه های پایه و تکمیلی هستید و بی ام آی ۴۰ به بالا دارید، به شما معرفی نامه به بیمه برای انجام تائیدات بیمه ای قبل از عمل جراحی ، داده می شود. شما بعد از جراحی ، با فاکتور هایی که بیمارستان در اختیارتان می گذارد، برای دریافت مبالغ از بیمه ی خود اقدام می کنید.
اگر تحت پوشش بیمه ای هستید ولی بی ام آی بالای ۴۰ نداشته باشید، بیمه هزینه عمل شما را پوشش نخواهد داد و مانند افرادی که بیمه ندارند می بایست هزینه ی عمل را به صورت آزاد پرداخت کنید.
چاقی از انجام جراحی چاقی بسیار گرانتر است!
بیمه و هزینه اغلب یک عامل مهم هنگام ارزیابی و تصمیم گیری برای انجام عمل جراحی کاهش وزن برای درمان چاقی است. با این که جراحی چاقی این پتانسیل را دارد که زندگی شما را تغییر دهد، اما تامین هزینه ی آن هم جزء دغدغه های افرادی است که قصد انجام آن را دارند.
چاق بودن ، وضعیت پر هزینه ای می باشد. در بسیاری از موارد افراد چاق هزینه های بیشتری نسبت به افراد دیگر دارند.در این جا هزینه های تحمیل شده بر افراد مبتلا به چاقی را به اختصار بررسی می کنیم.
افراد چاق با توجه به نوع سبک زندگی و تغذیه ، هزینه های بیشتر برای خرید مواد غذایی و به طور کلی خورد و خوراک پرداخت می کنند. در بسیاری از افراد این هزینه صرف خزید فست فود و عادات غذایی نا سالم می شود که نهایتا علاوه بر اختصاص هزینه ی تامین مواد غذایی ، ناخواسته ابتلا به بیماری های مختلف و هزینه های بیشتر را رقم خواهد زد.
افرادی که دچار اضافه وزن هستند برای پوشاک خود ، مجبورند هزینه ی بیشتری را نسبت به افراد غیر چاق بپردازند و در عین حال انتخاب های محدودی برای خرید و استفاده از پوشاک مورد علاقه ی خود دارند.
افراد چاق با توجه به بیماری هایی که چاقی زمینه ساز آن ها است، در طول زمان هزینه ها ی بیشتری را برای دارو ، تشخیص و ویزیت (به طور کلی درمان) پرداخت می کنند و در عین حال به دلیل چاقی کنترل نشده از کیفیت سلامتی پایین تری برخوردار هستند.
افراد چاق ممکن است با توجه به محدودیت های جسمی درآمد کمتری داشته باشند و با توجه به شرایط سلامت خود ، محدودیت های برای کار کردن و تولید ارزش افزوده داشته باشند. برای مثال افراد چاق معمولا در میانسالی مبتلا به مشکلات حرکتی مثل دیسک کمر ، مشکلات مفصلی می شوند که می تواند فعالیت های روزمره ی فرد را با محدودیت های جدی همراه کند.
افراد مبتلا به چاقی ممکن است به خاطر اعتماد به نفس پایین ، ارتباطات محدودی داشته باشند و فرصت های شغلی زیادی برای انتخاب نداشته باشند.
طبق تحقیقات، مرگ زودرس تا ۳۰ درصد در افراد مبتلا به چاقی اتفاق می افتد که این کاهش فرصت زندگی افراد به هیچ عنوان با اعداد و ارقام قابل وصف یا مقایسه نیستند.
موارد خاص دیگری نیز وجود دارند که می توانند هزینه های جبران ناپذیری را بر زندگی افراد با چاقی کنترل نشده ، تحمیل کنند.
با توجه به شرایط اقتصادی موجود قطعا بالا بودن هزینه ی انجام جراحی چاقی ، می تواند به عنوان دغدغه ی اصلی افرادی که قصد ایجاد تغییر قابل توجه در زندگی خود را دارند به شمار آید. با در نظر گرفتن هزینه های جانی و مالی که با کاهش وزن ، می توانیم از آن ها جلوگیری کنیم، این انتخاب می تواند یک سرمایه گذاری مطمئن با تاثیرات فوق العاده به شمار آید.
مرحله بعدی: انجام مشاوره فردی
مشاوره فردی یک نقطه ی عالی برای شروع شماست. علاوه بر اینکه اطلاعات بیشتری کسب خواهید کرد، بلکه با جراح و سایر متخصصان بالینی برای پاسخ به سوالات خود ملاقات خواهید کرد.
شما می توانید سوالات و دغدغه های خود را با جراح و تیم مشاوره ای در میان بگذارید. به منظور آسایش مراجعه کنندگان از شهرهایی جز تهران، این مشاوره می تواند به صورت غیر حضوری و کاملا آنلاین انجام شود.
در طول این مشاوره قبل از جراحی، شما در مورد واجد شرایط بودن و اینکه کدام روش برای شما مناسب است، گفتگو خواهید کرد.
طی مشاوره که می تواند به صورت آنلاین ( از طریق واتس آپ ، اینستاگرام یا مشاوره های تلفنی ) یا به صورت حضوری (برای مراجعین ساکن تهران ) انجام شود. علاوه بر بررسی شرایط سلامت ، تغذیه و سبک زندگی فرد موارد زیر توسط
جراح و تیم مشاوره ای بررسی می شود:
واجد شرایط بودن جراحی چاقی و معیارها و وزن ایده آل بیمار
خطرات و مزایای جراحی چاقی
انتظارات قبل و بعد از جراحی چاقی
شرح مراحل و مسیر بیمه چاقی
پرسش و پاسخ دقیق با جراح و مشاوران
انجام تجویز ها و راهنمایی برای مراحل بعدی
در پایان این مرحله ، آزمایش ، اندوسکوپی و سونوگرافی که برای اطمینان پزشک از اینکه هیچگونه ریسکی برای سلامت شما نداشته باشد انجام می شود. در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، به شما نوبت عمل داده می شود. ما در تمام مراحل قبل از عمل تا رسیدن شما به نتایج ایده آل در کنار شما هستیم!
مراقبت های لازم بعد از جراحی چاقی را از اینجا بخوانید.
اشتراکها: چاقی و زانو درد - دکتر یاسر کبیری زاده